een jaar geleden ... (owd 2008 #1)

... ben ik op mijn weblog veel actiever geweest.

Maar het was een druk jaar - en juist nu bevind ik me in een beslissende fase van een paar projecten die ik voor mijn bureau binnen heb gehaald. Desondanks ben ik ook dit jaar weer naar de surf-onderwijsdagen gegaan, met name ook om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij mijn westerburen.

En ik heb er geen spijt van - niet alleen dat je heel wat mensen terugziet die je al een tijdje niet meer hebt gezien - er zijn toch altijd ontwikkelingen die je - als je niet naar zo'n event gaat, zou missen - of waar je te laat van op de hoogte zou komen.

Een voorbeeld is de presentatie van Willem van Valkenburg over Open Course Ware - een mooi initiatief, om onderwijs-content te delen - laagdrempelig, omdat er weinig wordt getobd over de vraag wie nu de eigenaar van de inhoud is - tenminste niet vanuit de focus van "we moeten geld verdienen met de cursus die we hebben gemaakt" - wel vanuit de focus "wiens intellectueel eigendom is het materiaal". Willem heeft duidelijk laten zien in zijn presentatie dat het materiaal aan sich - ook al voelt menig docent zo - niet de meerwaarde heeft. Onderwijsmateriaal is voor leerders pas dan nuttig als er voldoende begeleiding is - zij het door goede documentatie bij een zelfstudietraject - zij het door een docent die het leerproces begeleid. Docenten die materiaal delen, geven dus niets weg. 

Anders zit het met het schaamtegevoel van de docent: wie lesmateriaal openbaar maakt,wordt kwetsbaar - zo voelt het - anderzijds zegt het materiaal nog niets over hoe je je lessen organiseert. Een progressieve docent kan best oersaaie skill-oefeningen in zijn lessen inlassen, andersom kan een leuk communicatief idee - waarvoor goed materiaal is uitgewerkt - door een docent, die zichzelf niet terug kan nemen in de les, volledig kapot worden gemaakt.

Waarom dus materiaal niet delen? Marxistisch gesproken gaat het alleen om de meerwaarde - en die zit bijna nooit in het materiaal.

Links: www.ocwconsortium.org, presentatie surf-onderwijsdagen

Geschreven op: 11 11 08

Commentaren:

  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Om spam te voorkomen moet je even deze zin afmaken.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.