spam = haas en egel?

Zo langzamerhand ben ik op een cruciaal punt beland. De pogingen om via mijn blog te spammen hebben dramatisch toegenomen. Het lijkt een beetje op het bekende sprookje.

Ik houd me meer daarmee bezig mijn blog schoon te houden dan nieuwe dingen eraan toe te voegen. Daar heb ik geen zin in. Nog beschouw ik het als deel van het experiment, maar hoe meer er van mijn vrije tijd aan moet worden besteed hoe minder ik het nut ervan zie.

Volgens mij zijn hier ook de grenzen van een vrij toegankelijke interactieve omgeving. Dit maakt de blog-technologie ook minder geschikt voor educatieve doeleinden. De doorsnee-docent zal niet veel tijd kunnen besteden aan het administreren en schoonhouden van een onderwijsblog. De technologiŽn om spammers buiten te houden werken altijd volgens het haas en egel- stramien.

Dus de enige oplossing is: interactieve elementen uit of: alleen toegankelijk voor geregistreerde bezoekers. Maar dan kun je in het onderwijs beter meteen met al die blackboards aan de slag.

Geschreven op: 13 02 05

Commentaren:

Ik weiger vooralsnog er vanuit te gaan dat dat je enige twee opties zijn. Ik geef toe, het bijhouden van mogeljke spammers is best veel werk. Ik hou de rapportages over bezoekers aan mijn weblog met name zo goed in de gaten omdat ik daar de meeste spammers mee signaleer. Overigens vrees ik dat de spam-pogingen niet zullen afnemen als je hier alle reactie-mogelijkheden uit zet. Het zal wellicht minder of geen zichtbaar effect hebben op de site, maar komen doen ze toch.
Pierre () (URL) - 13 02 05 - 14:47

Ik sluit me volledig bij Pierre aan en weiger me over te geven aan de spamterreur. Momenteel verwijder ik zo’n 300 trackback- en commentspams per dag en kan mijn filter het niet meer bijhouden. Gevolg is dat alle reacties nu worden tegengehouden – nog meer werk dus. Helaas ben ik maar een leek en heb ik zelf niet de mogelijkheid om op zoek te gaan naar betere filters, maar opgeven: dat nooit.

Overigens ben ik het met je eens dat docenten zeker afgeschrikt zullen worden door de hoeveelheid extra werk die het schoonhouden van een weblog met zich meebrengt. Het is dus meer dan ooit zaak om ze te overtuigen van de zwaarder wegende voordelen!
Sybilla () (URL) - 13 02 05 - 15:29

Kan het niet ook aan de software, die je gebruikt, liggen?
Misschien moet ik afkloppen, maar ik heb er nog geen last van.
Wilfred Rubens () (URL) - 13 02 05 - 16:04

Wilfred, ik zou hard afkloppen als ik jou was ;-)
Pierre () (URL) - 13 02 05 - 19:13

p.s. Sebastian, je hebt de debuginformatie nog aan staan, na het toevoegen van een reactie krijg ik zoiets;

— 0.499- send mail — ( 3141728 )
— 0.977- total_a: 2005-02-13-13-58 – ../archives/archive_2005-m02.php — ( 3311640 )
— 1.094- total_f: ../index.php – — ( 3279472 )
/staf/Fuchs/WebLog/pivot/entry.php?id=116&message=Je+reactie+is+bewaard.&w=geek_notes_sf#message
Pierre () (URL) - 13 02 05 - 19:14

Wilfred: Dat ik überhaupt met spam te maken kreeg heeft minder met de software, meer met mijn eigen vertrouwen in de goedheid van de mens te maken. Mijn blog is nu bijna precies één jaar oud en tot begin februari had ik geen last van spam. Dus had ik ook weinig maatregelen genomen. Nu heb ik binnen drie weken wat restrictiever moeten worden door bijvoorbeeld de zwakste delen weg te halen en de blacklist-functie aan te zetten. Dat had ik allemaal niet en ik dacht eigenlijk ook dat het overbodig zou zijn. Maar wat me stoort is dat ik eigenlijk alleen kan reageren ...
Sybilla: In principe ben ik het met je eens. Zoals ik al schreef: ik beschouw dit nog als deel van het experiment blog. Ik wil ook niet toegeven aan spammers en hun bots. Maar op gegeven moment zou ik wel keuzes moeten maken want ik wil ook graag nog andere dingen doen dan de hele dag achter de computer zitten.
@Pierre: Graag zou ik nog een derde weg willen zien. Dat ik tot nu toe alleen de trackback heb moeten uitzetten, heeft ermee te maken dat ik denk het nog te kunnen bijbenen. Maar het blijft een vrijtijdsbezigheid en ik ga niet ‘s nachts om 3 uur mijn blog controleren. Helaas weten de spammers dat blijkbaar ook. (P.S. Bedankt voor de hint, debug is uit nu!)
sebastian - 13 02 05 - 19:45

  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Om spam te voorkomen moet je even deze zin afmaken.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.