hom of kuit

Onze Taal publiceert onder deze titel een stelling van Frank Janssen over het vreemdetalenonderwijs.

Steek meer energie in het vreemdetalenonderwijs: bied middelbare scholieren minimaal drie uur per week onderwijs in de vreemde talen aan, en eis daarnaast van hen dat ze die talen zelf oefenen als ze in de omringende landen vertoeven.

Dat vind ik wel een goede! Alleen vraag ik me af: drie uur per taal of drie uur voor alle talen? Als ik deze stelling namelijk lees, is me dat niet helemaal duidelijk. Misschien ligt het eraan dat ik slechts twee uur les Nederlands per week heb gehad en ik het daarom niet goed begrijp.

Maar even serieus: Ik deel Frank Janssens inschatting dat het met de talenkennis achteruit gaat. Maar het is niet alleen een Nederlands verschijnsel. Ook andere landen verzondigen zich aan het vreemdetalenonderwijs. Veel leerders hebben dan ook na een paar lessen Frans of Duits geen zin meer in het leren van deze talen.

Waarom ook: de lingua franca is het Engels en dat begrijpt iedereen, om het even hoe slecht uitgesproken en hoe stuntelig de zinnen zijn geformuleerd. Zolang in Europa politici voor het Engels als dé taal pleiten, verzenden ze het signaal aan de taalgebruiker en taalleerder: Het is vergeefse moeite met het talengedoe. Dat begrijpt ook de middelbare scholier. Wozu dann noch Deutsch lernen? In Keulen spreken ze ook wel Engels en af en toe ook Nederlands!

Link: Onze Taal

Geschreven op: 08 02 05

Commentaren:

  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Om spam te voorkomen moet je even deze zin afmaken.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.