aangekomen te Jakarta ...

... ben ik al eergisteren - midden in de nacht. Maar gisteren was ik zo druk bezig dat ik gewoon niet aan deze weblog toe ben gekomen.

Vandaag (zaterdag ochtend) zit ik met mijn collega op het "Erasmus Taalcentrum" de computers voor te bereiden voor de cursus die we hier de komende twee weken aan docenten Nederlands uit heel IndonesiŽ zullen geven. Nu zijn we klaar met alle voorbereidingen die voor vandaag op het programma staan. Even tijd om bij te komen en de gebeurtenissen en belevenissen van de afgelopen twee dagen te memoreren.

Het is mijn tweede verblijf in Jakarta. 1999, toen het Steunpunt net begonnen was met het werk, was ik hier voor de eerste keer als deelnemer aan een bijeenkomst van docenten uit AustraliŽ, India, IndonesiŽ, Japan, MalaysiŽ, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Jakarta (en IndonesiŽ) had(den) net een onrustige periode achter de rug. Je zag het en je merkte het op straat, het was telkens weer onderwerp van de gesprekken want er kwamen ook verkiezingen aan.

Ook deze keer is de situatie bijzonder: het is nu tien dagen geleden dat voor Sumatra een aardbeving plaats vond met de tsoenami die vervolgens met name op Sumatra een heleboel ellende heeft veroorzaakt. Het duurde wel een tijdje totdat het echt tot iedereen door was gedrongen dat de tsoenami de Indonesische provincie Atjeh het zwaarst heeft getroffen.

Want in Atjeh is al sinds jaren oorlog. En dit feit heeft mede ervoor gezorgd dat men op de situatie in Atjeh pas vrij laat zicht kreeg. De beelden die je onder andere op internet kunt zien, overtreffen alles wat je tot nu toe kon zien: hele steden bestaan gewoon niet meer. En ik vraag me dan af of het lot van de westerse toeristen niet een beetje het zicht heeft versteld op de omvang van deze katastrofe. Deze indruk zag ik bevestigd door de Zweedse journalist Kristian AstrŲm op de televisie die vertelde dat er ook in Thailand nog dorpen zijn (geen toeristencentra) waar nog geen hulpverleners zijn geweest.

Geschreven op: 08 01 05

Commentaren:

  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Om spam te voorkomen moet je even deze zin afmaken.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.