Archieven

Vorig Archief

01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Rubrieken

default
linkdump
algemeen
computer
computers
Nederlands als vreemde taal
onderwijsbeleid
onderwijspraktijk
reisdagboek
taalverwerving
tips

Laatste Reacties

Ton Zijlstra ("Того, кто опозда…): Hi Sebastian, Je bent…
ruben is nIET coo… (owd 2006: Rubens …): Bedankt voor de bloem…

Links

De pagina's van mijn bedrijf
Taalunieversum
Neder-L
ICT in het onderwijs wiki
Google

technisch spul

Powered by Pivot - 1.40.5: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 

Over GEEK-notes [sf]

Dit is het webdagboek van Sebastian Fuchs, eigenaar van s.fuchs, educatieve diensten en kennismanagement. In dit webdagboek vind je persoonlijke notities over (kleine) dingen die ik bij mijn werk tegenkom. Dit betreft met name informatie over het gebruik van verschillende computerprogramma's, taalverwerving (van het Nederlands als vreemde taal) en onderwijsbeleid.

Actueel op het web

20 12 04 deelname Republiek Suriname aan de Taalunie een feit

06 12 04 bij het overlijden van Prins Bernhard

16 11 04 edublogs.nl vernieuwd

11 11 04 11/11/04 11:11

10 11 04 af: poëzie voor taalverwerving en woordenschat voor vergevorderden

25 10 04 windows vs linux

13 10 04 bibliograferen

10 10 04 alcs 2006: tweede call for papers

zomercursussen 2003

06 10 04 sloc-dag 2004 (update)

05 10 04 woordfrequentie

27 09 04 audio / video-encoding (alweer)

22 09 04 audio-encoding

sloc-dag 2004

15 09 04 Nederlands studeren (update)

12 09 04 daag powerpoint

01 09 04 leve de verloedering

03 08 04 website van het Steunpunt nu ook in het Frans

on line enquêtes

28 07 04 nieuwe generatie Europese onderwijsprogramma's

21 07 04 video/audio on line

06 07 04 tip van de maand juli: toetsen

Archieven

taalunie = spelling(s)club?

In het laatste nummer van Taalschrift, het digitale blad van de Nederlandse Taalunie, vind je een discussiestuk van Carel Jansen, Nijmegen onder de titel "De Nederlandse wat??". Zijn stuk is een soort vervolg op het nummer van Onze Taal waarover ik al eerder hier heb geschreven.

Lees meer

deelname Republiek Suriname aan de Taalunie een feit

mijn owd-"roll"

Surf heeft een groot aantal presentatie van de onderwijsdagen on line gesteld. Het verslag voor de nieuwsbrief van onze leerstoelgroep kan ik dus goed aanvullen met een soort owd-"roll".

Lees meer

bij het overlijden van Prins Bernhard

De nieuwsrubriek van het Taalunieversum staat even stil bij het Duitse accent van Prins Bernhard. Volgens een in NRC gepubliceerd stuk van Frits Abrahams was dit accent te wijten aan de methode hoe de overleden prins Nederlands heeft geleerd.

Link: taalunieversum.org

blackboard in Antwerpen

Aan de UA is twee jaar geleden Blackboard ingevoerd. In het studentenblad "dwars" is een interview met de verantwoordelijke van de e-campus, Filip Seuntjes.

Lees meer

ff meets ie - staakt het vuren?

Volgens de c't wil AOL in Netscape Firefox én Internet Explorer integreren. De gebruiker kan dan kiezen welke browserfunctionaliteiten zullen worden gebruikt.

Link: c't-news

researchers compost old mobile phones & transform them into flowers

Of dat ook met computers kan?

Link: University of Warwick

open source elo's (vervolg)

Voor zover mijn laptop dat nog volhoudt, test ik op het moment op mijn treinreizen verschillende open source elo's. In de testmolen zijn Dokeos, Moodle en Sakai.

Lees meer

open source elo's (onderwijsdagen)

Zoals ik al eerder vermeldde, was ik bij de preconferentie "toepassen van open source in modulaire electronische leeromgevingen voor het hoger onderwijs" bij de onderwijsdagen. Deze preconferentie was de moeite waard, althans voor mij.

Lees meer

nieuw op deze log

De auteur van pivot is, als ik een note van Nicole goed begrijp, m.b.t. de implementatie van trackback-functionaliteit een beetje koppig. Ik weet niet of het daaraan te wijten is dat tot versie 1.15 pivot een akelijke bug in de trackback-ping had.

Lees meer

trackback (2e update) en pivot

Even een toelichting bij het vorige. De trackback-functie bij pivot is zeer beperkt. Ik kan een trackback-ping sturen (tot dat pivot weigert, een bug die blijkbaar al langer bestaat).

Lees meer

trackback (update)

Nou, trackback is dus iets van movable type, niet van pivot zelf. De correctie heeft nog wat voeten in de aarde maar misschien is mijn log straks met een feature rijker.

problemen met trackback

Er zit blijkbaar een fout bij het verzenden van de trackbacks vanuit mijn weblog. Alle trackbacks gaan terug naar een-en-hetzelfde bericht. Ik probeer het zo snel mogelijk op te lossen ...

de jaren zestig winnen van de cliché's?

Drie keynotes op de onderwijsdagen, twee keer zat ik er met heel gemengde gevoelens bij, een keer had ik het idee van iemand te horen die echt iets te vertellen heeft.

Lees meer

owd 2004 afgelopen

De owd 2004 zijn voorbij. Met een echte multimedia-lezing over de tekomst van het onderwijs werd een krachtig slotakkoord gezet. Ik heb ervan onthouden: "We don't need no education!"

het cef de prullemand in?

Ik was bij de onderwijsdagen net op een presentatie van het project taalportfolio van de Digitale Universiteit.

Lees meer

"we staan met beide benen op de grond"

sprak vanmorgen Marc Rutten. e-learning is volgens hem in Europa (behalve Skandinavië) een ander verhaal dan in de VS of in Australië. En hij zag ook voor het contactonderwijs een toekomst.

Lees meer

een tientje goed besteed

Na al die verhalen over niet werkende wifi die ik tot nu toe heb gelezen en de eigen ervaringen met de wifi-faciliteiten binnen het Bungehuis, ben ik nu meer dan positief ingenomen voor de faciliteiten hier op de jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer

weblog in het universitaire onderwijs

Voor de volgende scholingsactiviteiten heb ik net een heel goed voorbeeld gekregen. Je gaat gewoon een diner organiseren en brengt wat belangstellenden bij elkaar. Voorts zet je een aantal informatiezuilen neer met internetaansluitingen.

Lees meer

wifi op de onderwijsdagen

Net zat ik in een workshop van InHolland over de digitale portfolio. Parallel heb ik geprobeerd om in te loggen op KPN met mijn laptop.

Lees meer

edublogs.nl vernieuwd

edublogs.nl is vernieuwd! Kijk maar zelf. Ik vind het een heel mooi resultaat. Felicitaties aan de makers!

Link: www.edublogs.nl

surf onderwijsdagen on line

Frank vroeg net: Kunnen we hier on line? Nou, hier is het bewijs.

Lees meer

onze taal over de taalunie

In het tijdschrift Onze Taal is er uitgebreid aandacht over de Nederlandse Taalunie. Aanleiding is onder meer de komst van de nieuwe algemene secretaris.

Lees meer

bureaucratie als motor van de ondergang (vervolg)

Marc van Oostendorp pleit in neder-l op 21 oktober: "Sluit de universiteiten". Hij heeft het in zijn stuk over de toenemende bureaucratisering van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Lees meer

11/11/04 11:11

Vanaf dit moment zullen ze weer verkleed over de straten hollen. Ze halen hun mascottes uit de schuren die ze dan volgend jaar op Aswoensdag gaan verbranden. Wat is dat? En waarom? Pierre heeft hierover een aantal links verzameld.

Link: ICT en Onderwijs BLOG

10 november 1969

Voor wie het niet weet: Vandaag 35 jaar geleden werd in Amerika voor het eerst Sesame Street uitgezonden. Ook voor menig docent Nederlands als vreemde taal is de Nederlandse versie van dit programma een bron van inspiratie.

Link: Sesamstraat (Nederlands)

af: poëzie voor taalverwerving en woordenschat voor vergevorderden

education is no business

Wilfred Rubens besteedt aandacht aan de mislukking van de Britse on-line-universiteit. De aanmeldingen bleven ver achter de verwachtingen.

Lees meer

bureaucratie als motor van de ondergang

Hans de Bruijn  bespreekt in de actuele editie van de Academische Boekengids een boek van Anna Funder: Stasiland. Levensverhalen uit het voormalige oost-Duitsland. Ook al hebben het tegenwoordige onderwijs en de Stasi niets met elkaar te maken, in de recensies van Hans de Bruin lees ik wel iets over structuren en bureaucratie wat ik ook weer in onderwijsland terug zie.

Lees meer

autonomie

Sybilla ging eergisteren in op de reacties op een artikel in The Guardian over Wikipedia. De betrouwbaarheid van de informatie in Wikipedia is namelijk vaak aanleiding voor kritiek.

Lees meer

de koningin in het Europees Parlement

"Als wij van de Unie geen toren van Babel willen maken, zullen wij ons moeten inspannen elkaar zo goed mogelijk te verstaan. In een veeltalig Europa is het daarom van groot belang dat vooral jongeren worden aangemoedigd een of meer vreemde talen te leren om rechtstreeks met hun mede-Europeanen te spreken." (Koningin Beatrix 26/10/2004)

Rechtstreeks! Zoveel over het Engels en andere linguae francae dus.

Link: http://www.taalpost.nl

anbf-colloquium 2004

Gisteren zat bij mijn post de uitnodiging voor het colloquium van de ANBF op 27 november 2004 te Namen. Thema is "De neerlandistiek in het digitale tijdperk".

Lees meer

windows vs linux

Er zijn meerdere malen onderzoeksresultaten gepubliceerd die suggereren dat Windows en Linux wat veiligheid betreft dezelfde risico's lopen. Soms is ook geopperd dat Windows eigenlijk veiliger is vanwege het feit dat de source-code niet toegankelijk is enz. Nicholas Petreley heeft vrijdag de resultaten gepubliceerd van een onderzoek over dit soort uitspraken die hij mythes noemt.

Link: http://www.theregister.co.uk/

"bijna alle jongeren hebben een internet-toegang"

las ik gisteren in de NRC. En ik las ook dat de meeste jongeren gebruik maken van MS Messenger-diensten. Later ontdekte ik dat het onderzoek door Microsoft zelf is gefinancierd. Honi soi qui mal y pense.

het materiaal, de les en de docent (vervolg op weblog, ict en de docent)

"Je zou kunnen stellen dat dit met een gebrek aan pedagogische visie, met te weinig belangstelling of met gebrek aan kennis te maken heeft."

Waarom heb ik het gevoel dit weer met andere woorden bij Wilfried Rubens te herlezen?

Lees meer

competentieprofiel van de NT2-docent

Op de website van de beroepsvereniging van NT2-docenten staat de prefinale versie van het competentieprofiel van de NT2-docent. Er worden in dit profiel onder andere uitspraken over de taalvaardigheid van de docenten NT2 gedaan.

Lees meer

weblog, ict en de docent (vervolg sloc-dag)

Sybilla en Rino reageren allebei op mijn commentaar van eergisteren op de sloc-dag.

Lees meer

bibliograferen

Ben net iets uit mijn eerste studiejaar tegengekomen: hoe leer je bibliograferen. Blijkbaar is dat iets wat steeds minder goed wordt gedaan. Men vertrouwt vaak uitsluitend het web.

Lees meer

virtual department dutch

London: na een regenachtig begin schijnt nu de zon.. Ik zit ik voor de tweede dag op UCL voor de evaluatie van de projecten bij het Virtual Department Dutch. Veel interessante gesprekken, heel wat mogelijkheden om weer eens bij collega's te gaan kijken hoe zij hun onderwijs vorm geven.

Lees meer

sloc-dag 2004 (commentaar)

Vanmorgen zag ik dat Sybilla een heel artikel heeft gewijd aan de SLOC-dag die binnenkort op de UvA wordt gehouden. Haar commentaar laat zien dat ze een beetje teleurgesteld is van het programma.

Lees meer

alcs 2006: tweede call for papers

Begin 2006 vindt de "6th biennial conference of the Association of Low Country Studies in Great Britain and Ireland" plaats. Voorstellen kunnen tot 1 januari 2005 worden ingediend.

Link: www.snvt.hum.uva.nl

zomercursussen 2003

De Nederlandse Taalunie heeft de informatie voor de zomercursussen voor studenten in 2005 verzonden. Ook op de website van de Taalunie is de informatie over plaatsen, data, aanmeldingsprocedures en beurzen te vinden:

Link: http://taalunieversum.org/

surf onderwijsdagen

Ik heb me net aangemeld voor de surf onderwijsdagen, ook voor de preconferentie. Ik vond het wel moeilijk om bij de preconferentie een goede keuze te maken omdat twee workshops parallel lopen die ik allebei heel interessant vind.

Lees meer

sloc-dag 2004 (update)

Het programma van de sloc-dag is inmiddels on line. Het is te vinden op www.hum.uva.nl.

no contact ... het viel nog mee

Ongeveer om half drie ontving ik weer mijn eerste mail ... Later las ik dit bericht.

De storing die een groot deel van de dag het e-mailverkeer lamlegde, is verholpen. Alle medewerkers zouden nu weer gebruik moeten kunnen maken van hun UvA-mail.

(www.hum.uva.nl)

Ik heb wel heel veel kunnen werken vandaag!

no contact ...

Een dag zonder e-mail, wanneer heb ik dat voor het laatst gehad?

Lees meer

woordfrequentie

Eén van de criteria die men bij het bepalen van de bruikbaarheid van authentieke teksten voor taalverwervingsonderwijs hanteert is de omvang en het niveau van de woordenschat. Hiervoor maakt men voor het Nederlands als vreemde/tweede taal in de meeste gevallen gebruik van frequentielijsten of frequentiewoordenboeken zoals Hulstijn/Hazenberg of Nieuwborg/de Kleijn. Ik heb de afgelopen dagen een beetje rondgeneusd op het web om een programma te vinden dat een deel van de tekstanalyse automatisch zou kunnen doen.

Lees meer

audiocoding.com off line (update)

Inmiddels is audiocoding.com weer on line. De reden waarom deze site een tijdje niet bereikbaar is geweest is me niet helemaal duidelijk, er wordt ook geen mededeling over gedaan. Enfin, nu is weer alle informatie over onder meer faac beschikbaar.

Lees meer

3e symposium geesteswetenschappen en ict

Ik ben net terug van het Tropeninstituut waar vandaag en morgen het symposium "geesteswetenschappen en ict" plaats vindt. Het begin was al zeer interessant.

Lees meer

gelezen: tv-uitzendingen legaal bruikbaar in het onderwijs?!

Stichting Surf en de publieke omroep hebben een overeenkomst gesloten om voor universiteiten en hogescholen het archief van beeld en geluid toegankelijk te maken. Voor het onderwijs Nederlands als vreemde taal buiten Nederland is dat nog geen goed nieuws.

Lees meer

audiocoding.com off line

De website met documentatie over faac, audacity en andere audio-tools is sinds gisteren off line.

Lees meer

audio / video-encoding (alweer)

Het produceren van eigen mpeg4-streams is geen makkie, ook al krijg je digitale video's aangeleverd.

Lees meer

witte rook boven Lange Voorhout

De Nederlandse Taalunie heeft een nieuwe algemeen secretaris.

Lees meer

herziening groene boekje

De Taalunie heeft op haar website aangekondigd dat in 2005 de tweede herziene editie van het Groene Boekje zal verschijnen.

Lees meer

audio-encoding

We werken nog steeds aan de digitalisering van het @net-materiaal. Inmiddels hebben we onze eigen streaming-cel kunnen installeren die ook draait. Nu zijn we bezig om de filmpjes dusdanig aan te passen dat ze kwalitatief en qua omvang aan onze eisen voldoen.

Lees meer

sloc-dag 2004

Op 29 oktober wordt de landelijke SLOC-dag gehouden, deze keer aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer

implementatie van ict in het universitaire (taal)onderwijs

Gisteren heb ik een stel collega's langs gehad om een scholing voor te bereiden voor universitaire docenten Nederlands als vreemde taal. Hoe pak je zo'n scholing aan? Welke kennis mag je veronderstellen? Welke doelen hebben de docenten die aan zo'n scholing deelnemen?

Lees meer

Nederlands studeren (update)

Aan mijn referrers merk ik dat veel naar de trefwoorden "Nederland(s)+studeren+buitenland" wordt gegoogled. Ik vermoed dat niet iedereen hier de informatie vindt die wordt gezocht.

Lees meer

taalverwerving door interactie

Ik lees net een boek van Gert Henrici (universiteit Bielefeld) over taalverwerving door interactie: "Spracherwerb durch Interaktion? Eine Einführung in die fremdsprachenerwerbsspezifische Diskursanalyse".

Lees meer

onderzoeksproject over taalvaardigheid

Jan Hulstijn en Rob Schoonen van het ACLC hebben een projectvoorstel geschreven onder de titel: "Unraveling second language proficiency" en bij NWO ingediend. Het project is toegekend aan het ACLC.

Lees meer

daag powerpoint

Ik houd niet van powerpoint. Dit betekent niet dat ik geen computers voor presentaties wil gebruiken, ik houd gewoon niet van dit programma. Gelukkig zijn er andere goede mogelijkheden.

Lees meer

goed (taal-)onderwijs

Vanmorgen in de trein las ik in "neusprachliche mitteilungen" een artikel van Peter Doyé (emeritus hoogleraar uit Braunschweig) over "Gütekriterien für den Sprachunterricht" (kwaliteitscriteria voor het taalonderwijs).

Lees meer

blended learning

Sinds ongeveer een jaar kom ik in heel wat stukken geregeld het begrip "blended learning" tegen. Ik ontving zelfs een uitnodiging van een Duitse uitgever voor een workshop over nieuwe stromingen in het onderwijs, onder andere over ICT en blended learning. Wat betekent "blended learning"?

Lees meer

docentvaardigheden

Rino Zandee vraagt zich af of aan zijn instelling (Universiteit Leiden) lijstjes met eindtermen bestaan voor de docent-professionalisering op het gebied van ICT. Hij verwijst naar een overzicht die op de website van het Trinity College Western Australia te vinden is.

Als een mogelijk orientatiepunt noemt hij het Europees Computer Rijbewijs. Lees meer

novell-linux

Zoals ik al eerder vermeldde, zijn we op het Steunpunt bezig met een digitale versie van @net. Helaas moeten we hiervoor onze server die eigenlijk goed draaide (never change a running system!) opnieuw inrichten.

Lees meer

leve de verloedering

In De Academische Boekengids (september 2004) is er aandacht voor een publicatie van Hans Bennis, Leonie Cornips en Marc van Oostendorp: Verandering en verloedering. Normen en waarden in het Nederlands (Amsterdam: Salomé 2004). Frank Jansen bespreekt dit boek.

Lees meer

spelling (update)

Vandaag ben ik voor het eerst uit de vakantie terug op mijn werkplek. Daar hangt de Taalkalender van Onze Taal. Er lagen nog wat oude blaadjes op mijn bureau o.a. die van 13 augustus die - welk toeval - ook over de spelling ging.

Lees meer

spelling

Vandaag luisterde ik naar een programma van Deutschlandradio Berlin. In Duitsland is er op het moment weer een hele discussie over de spelling aan de gang.

Lees meer

actualiteiten in het vreemdetalenonderwijs

Op vakantie luister ik veel meer naar het radionieuws. Op mijn vakantieplaats is dat de enige mogelijkheid om op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurt. Voor de krant moet ik immers 4 km fietsen.

Lees meer

website van het Steunpunt nu ook in het Frans

Na de Engels- en Duitstalige versies van de Steunpuntsite is per 3 augustus 2004 ook een Franstalige versie beschikbaar. Ze bevat in het Frans de algemene informatie over het Steunpunt, de bibliografie, de agenda en de nieuwsberichten in het kort.

Lees meer

on line enquêtes

Twee jaar geleden werden wij door het instituut Nederlands in Münster benaderd om ondersteuning te bieden bij een on line enquête.

Lees meer

docent als techneut?

In september vindt weer het seminarie van de Nederlandse Taalunie voor docenten Nederlands als vreemde taal plaats. Het Steunpunt verzorgt daarbij een dagdeel over ict in het onderwijs Nederlands als vreemde taal.

Lees meer

video / audio on line (2e update)

Na een zondagavond aan een LINUX-bak ben ik nu weer terug aan een windows machine en heb de draad met EO hervat. Ik was bij LINUX toch niet helemaal eruit gekomen. De coderingen die ik kreeg, waren niet zuiver mp4 en dat is mijn doel. En ik had geen zin meer om nog meer libraries te gaan zoeken, en het was te warm enzovoorts.

Lees meer

Nederlands studeren

Wat is er eigenlijk gek aan dat men in het buitenland Nederlands studeert?

Lees meer

video / audio on line (update)

Mijn eerste enthousiasme over het programma EO waarmee ik rm files naar mpeg1 kon converteren is al weer over. In tegenstelling tot een ander programma waarmee ik ook al geëxperimenteerd had (RM Converter) werkt dit wel goed maar ...

Lees meer

Nederlandse WebLogs?

Ik kijk nu wat rond of er nog meer mensen zijn die een weblog in het Nederlands bijhouden. Ja, hoor, die zijn er! Interessant zijn in dit verband echter de opmerkingen van Pierre naar aanleiding van bedenkingen van een andere Sebastian (niet ik dus) over de ideale taal van een weblog.

Lees meer

nieuwe generatie Europese onderwijsprogramma's

De Europese Commissie heeft besloten dat vanaf 2007 een nieuwe generatie onderwijsprogramma's zal worden opgestart.

Lees meer

eindtermen

Bij de herziening van een lezing die ik in september vorig jaar in Keulen op het colloquium van de "Fachvereinigung Niederländisch" heb gehouden, heb ik me nog eens verdiept in het ontstaan en de structuur van de verschillende kaderstukken zoals het Referentiekader NT2, de eindtermen van dvo en het Europees referentiekader (CEF). Daarbij ontstond een synopsis.

Lees meer

video/audio on line

Voor het Taalunieversum zijn we op het moment bezig met het maken van een on line versie van het materiaal dat onder de titel "@net 2" is verschenen. Naast didactische vragen vormen technische vragen grote obstakels. Op welke manier bied je bijvoorbeeld de videofragmenten aan?

Lees meer

evaluatie

Evaluatie van onderwijs wordt de afgelopen jaren steeds meer afhankelijk van prestatiemetingen. Cijfers gebaseerd op studentenuitstroom en hoeveelheden publicaties spelen daarbij meer en meer een rol.

Lees meer

ICT aan universiteiten

De Europese Commissie heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de stand van zaken m.b.t. het gebruik van ICT binnen Europese universiteiten.

Lees meer

woordenboekcriminaliteit

Onze Taal publiceert de "Taalkalender": iedere dag informatie over de taal (weetjes, achtergronden en humoristische aspecten). Een aantal dagen geleden vond ik daarin een definitie van "woordenboekcriminaliteit".

Lees meer

NEON

Matthias Hüning, ooit medewerker aan de universiteit te Wenen en medeoprichter van NedWeb, werkt al sinds enkele jaren als hoogleraar Nederlandse taalkunde in Berlijn. Ook hij laat op verschillende plekken sporen in het web achter. Zijn jongste project is NEON - Nederlands online.

Lees meer

Europees referentiekader (CEF)

lesmateriaal op het web

taalportfolio's

Nederlands wereldwijd

schoolse taalvaardigheid

Hot Potatoes

integratie van eigen fonts in TeX/LaTeX